SCOUTCENTRUM "DE EENDENKOOI"

voor scouting, jeugd, training en vorming

De geschiedenis van Scoutcentrum “De Eendenkooi".

Het stuk grond waarop het scoutcentrum ligt is eigendom van de gemeente Den Haag. Het is het enige stuk grond in deze omgeving dat de oorspronkelijke kavelvorm uit de 17e eeuw heeft behouden. Het Scoutcentrum dankt haar naam aan de eeuwenoude eendenkooi welke zich nog steeds op dit kavel bevindt en die door de gemeente Den Haag op de lijst van natuurmonumenten is gezet. 

1. gebroeders hegge   3. eendenkooi 2. eendenkooi 

De oudste eendenkooi in Nederland is onze Zuiderparkkooi. De eerste datum dat er iets op schrift over deze eendenkooi te vinden is, is 1563. Vermoedelijk stamt de kooi uit 1550.

Bij de aanleg van het Zuiderpark in 1928 werd de Eendenkooi door de gemeente Den Haag onteigend. Pas in 1964 ging de gemeente Den Haag ertoe over iets met de grond en de opstallen te doen. Beide werden verhuurd aan de Katholieke Verkenners, district Den Haag, die het Buitencentrum de Eendenkooi oprichtten.

 4. brug naar eendenkooi   5. eendenkooi   7. eendenkooi 

Scouting, zoals de verkenners tegenwoordig heten, had het plan allerlei activiteiten te ontwikkelen voor groepen kinderen uit de Haagse binnenstad. Omdat de omgang met en de verzorging van dieren als een essentieel onderdeel van dit programma werd beschouwd, bracht Scouting 5 paarden onder in dit buitencentrum. Eind 1971 werd een manegeleider op vrijwillige basis aangesteld die de werkzaamheden rond de paarden en de kinderen coördineerde. In 1978 besloot Scouting de manege activiteiten af te stoten.

8. eendenkooi  9. eendenkooi   10. eendenkooi

Van het Buitencentrum de Eendenkooi maken nu zowel Scoutcentrum  “De Eendenkooi” als "Stichting Jeugdruiters de Eendenkooi" gebruik. De Kooikerswoning en het Heggehuis (vernoemd naar de laatste eendenkooiker) zijn in 2012/2013 geheel gerenoveerd. De foto's zijn uit het Gemeente Archief van Den Haag. Op foto1 staan de gebroeders Hegge.

22. kooikerswoning   23. eendenkooi

©2015 All Rights Reserved.

Scoutcentrum "De Eendenkooi" - Marie Heinenweg 6 - 2533 SX Den Haag